‘Mijn vader was fietsenmaker en ook wielrenner', vertelt Raymond Van den Veegaete. ‘Hij had veel zesdaagserenners als klant. Hij leerde me fietsen herstellen. Een betere leerschool kon ik niet hebben. Als 23-jarige nam ik in 1968 van hem de fietsenwinkel over. Ik bleef aan de slag tot ik 60 jaar was. Vanaf 1993 kreeg ik hulp van mijn zoon Serge. Die had tot zijn achttiende met een leer­contract voor fietsenmaker ­gestudeerd. Intussen heeft hij al bijna twintig jaar ervaring', beklemtoont Raymond.

‘Ik leerde de stiel niet uit de boekskes, maar van mijn vader. Met zijn rijke ondervinding was hij de beste leermeester. In ons beroep is de praktijk belangrijker dan de theorie', zegt de 37-jarige ­Serge. ‘Het fietsengamma is echter al fel gewijzigd. Mijn vader leerde me ook mountainbikes herstellen. Hij was nog mecanicien voor de Belgische mountainbikers op de Olympische Spelen (zie inzet, red .).'

‘De jongste jaren zijn elektrische fietsen zeer gegeerd', gaat Serge verder. ‘Niet enkel bij senioren. Veel jongere mensen fietsen ermee naar hun werk. Ze blijven ermee in beweging en moeten zich toch niet moe trappen', grapt Serge.

‘Ik had aan de Riemesteenweg een grote werkplaats en een kleine winkel, vertelt vader Raymond. ‘Bij mijn zoon is het omgekeerd. Hij heeft een klein atelier en een zeer grote winkel. Omdat de fietsen beter zijn gemaakt dan vroeger, vergen ze minder onderhoud. Het aantal herstellingen is nu veel beperkter. Fietsenmakers vervangen meer stukken met een systeem van bouwdozen. De afstelling van de mechanische apparatuur en de zithouding blijven echter belangrijk. De fietser moet zich goed voelen op zijn tweewieler', betoogt Raymond.

Serge heeft in zijn winkel tweehonderd fietsen staan. Het gamma bestaat uit kinder-, stads-, koers- en elektrische fietsen, maar ook mountainbikes. Zaterdag 9 en zondag 10 maart zet hij van 9 tot 18 uur de deuren van zijn zaak open voor het grote publiek. Elke bezoeker krijgt een geschenkje en voor iedereen staat een hapje en drankje klaar. Drie types elektrische fietsen kunnen gratis worden getest.